הזזת השעון – למה זה טוב?
הסיפור של הזזת שעון החורף-קיץ הוא נורא חד צדדי בתקשורת. כולם וזעמים, כולם צועקים, כולם מפגינים נגד המעבר משעון קיץ לשעון חורף בספטמבר, כשעוד בחוץ מרגישים את השמש הקיצית.
עד כמה שאני חושב שהשיקולים של אלי ישי לא ממש נוגעים למחירי החשמל או לטובת המשק, אלא רק לעסקנים החרדים שלו, אני דווקא לא פוסל את המעבר בין השעונים הלילה.
יש לכך כמה סיבות:
בעוד שרבים האנשים המדברים על כך, ששעת אור יום נוספת חוסכת למשק כסף, אני חושש שהם לא לוקחים בחשבון את אחת הוצאות החשמל הכבדות ביותר עבור כל משק בית ישראלי בקיץ: המזגנים.
משק בית ישראלי ממוצע מקבל חשבונות חשמל הרבה יותר גבוהים בקיץ, בגלל ההישענות על מזגנים. אנחנו גם לא שומעים כמעט אף פעם על עומסים ובעיות של מחסור בחשמל בחורף. חברת החשמל פועלת נהדר בחודשים ה"חשוכים". הרבה יותר טוב מאשר היא פועלת בקיץ – וראינו את זה קורה ביתר שאת בקיץ האחרון. החברה כמעט קרסה בשל צריכת שיא בלתי נמנעת.
העובדה שדווקא עכשיו מחליטים להחשיך מוקדם יותר היא דווקא טובה למדי – במיוחד לאלו (כמוני, אני חייב להודות), שסובלים מהחום הכבד, ומחכים כבר לרדת החשיכה בכדי להנות מרוח קרירה ונעימה יותר. אז כן – יש אולי חוסר נוחות מסויים לאנשים מסויימים – אבל אני לא רואה כיצד הארכת שעון הקיץ חוסכת למשק את כל מאות המיליונים, שמדווחים עליהם מדי שנה. במיוחד כאשר חברת החשמל בעצמה מדווחת על עלויות מטורפות של כ-100 מיליון שקל ליום עבור סולר ומזוט, שהחברה נאלצה להשתמש בהם בשל המחסור בגז טבעי.
עכשיו תוסיפו לזה את העובדה שסולר ומזוט גם מזהמים את הסביבה הרבה יותר ובכך מעלים את העלויות בצורה משמעותית (גם בהווה וגם בעתיד, יש לציין) – והנה קיבלתם עוד סיבה טובה לעבור לשעון חורף.
כל מי שיאמר עתה: אבל חברת החשמל היא חברת בפני עצמה, ואינה קשורה למשק ישירות – עובד על עצמו בעיניים. משלמי המיסים בישראל אולי לא אחראים להפסדים של חברת החשמל באופן ישיר (התנהלותה של החברה במהלך השנים היתה מחפירה, וגם עכשיו היא לא בדיוק שיא ומופת להתייעלות), אך אין ספק שאנחנו אלה שנשלם – בדרך זו או אחרת.
חברת החשמל נמצאת במצב מטורף – היא מפסידה מיליונים בכל יום שבו היא פועלת. נכון לעכשיו – ההפסד שלה עומד על קרוב ל-70 מיליארד שקל, שהממשלות בישראל לדורותיהן מסרבות לשלם, ובכך הן מגדילות בצורה משמעותית מאוד את ההפסדים הללו – ומעבירות את כדור האש הלוהט הזה לממשלות הבאות.
למי עוד המעבר הזה טוב? לקשישים ולשכבות החלשות.
כן – אלה שבאמת קשה להם, ואין ביכולתם לשלם את חשבונות החשמל המנופחים, ולכן חוסכים במזגנים, ונמסים בחום הישראלי. אז כן – יש שעה אחת פחות לתת לילדים לשחק בחוץ, אבל לפחות מזג האוויר משתפר באופן דרסטי – גם אם מלאכותי משהו – כתוצאה מההחלטה הזו. סבתי היקרה, בימים בהם היא גרה בדירה קטנה בתל אביב (לפני שהפכה לסיעודית), היתה מפעילה מאוורר ישן, בשיא החום ובשיא הלחות – כי היא לא רצתה לשלם על מזגן. לפעמים גם היא נכנעה והפעילה את המזגן, אבל היה זה רק כאשר בימים החמים באמת, וגם אז – במשורה.
אני יודע שקשה לנו לראות מבעד לפריזמה הזו של אנשים שקשה להם, ושלא יכולים לשלם את חשבונות החשמל ההולכים ומאמירים. אני יודע שיש לרובינו מזגן בבית, וחלקינו מפעיל אותו בלי לחשוב פעמיים – אבל צריך לזכור שיש גם אחרים.
אני מניח שיש עוד כמה סיבות טובות למעבר הזה הלילה. אם יש לכם עוד רעיונות – אני אשמח לשמוע.
נהנית מהפוסט? ניתן להביע זאת בעזרת השארת תגובה ויצירת המשך דיון, או הרשמה לפיד ה-RSS וקבלת כל הפוסטים ישידות לקורא ה-RSS שלך.
אם ככה בוא נזיז את השעון כבר באוגוסט. יחסוך יותר על מזגנים.
אדרבא – אנשים שרוצים הארכת שעון קיץ רוצים לצאת להסתובב בחוץ בשעות האור, לא לשבת בבית במזגן.
דבר נוסף – אם יש מספר שעות מסויים שבו צריך מזגן, זה לא ישתנה אם בשעות האלה תהיה בבית או במשרד. שעון החורף לא באמת מביא את החורף. זה בדיוק כמו שמשך הצום לא משתנה אם השעון ככה או אחרת, בכל מקרה הצום 26 שעות ומזג האוויר אותו דבר בדיוק.
ואגב, אני חושב שבכלל לא צריך שעון קיץ-חורף. כל הנושא הוא בזבוז משאבים בעצם המעברים הלוך ושוב. צרכי החברה השתנו ואולי ישראל צריכה לעבור איזור זמן.
ויחד עם זאת לאנשים יש זכות להחליט שיציאה עם הילד לגינה בספטמבר שווה להם כמה כסף שזה עול.
אני חושב שהטענות שאתה מעלה די זולגות מ"דווקא זה טוב שעון קיץ" אל עבר "חברת החשמל לא יעילה לחלוטין".
איכשהו הצלחת לעבור מאחד לשני כמו קומיקאי מוצלח, נחמד.
בכל אופן, אני הייתי שמח לצאת מהעבודה ולראות אור (6-7), אבל לא נורא, שאלי ישי ימשיך לעבוד עלינו שזה למטרות אחרות חוץ ממטרות דת.
(הרי רק שבוע שעבר הוא טען שאין לו בעיה להחזיר כבר עכשיו את שעון הקיץ, העיקר שיהיה אחרי יום כיפור).
@שמוליק – לא ניסיתי לטעון שאין בשעון הקיץ היגיון. מה שאני כן טוען, שצריך להיות היגיון מסוים בהחלטה, ולא התלהמות רבתי. ההחלטה ברוסיה, למשל, לפני שנתיים-שלוש, לא להפעיל יותר שעון חורף לעולם, היא קיצונית לא פחות ויצרה כמה וכמה בעיות שם.
כך שאני לא אומר ששעון הקיץ הוא לא טוב ויש בו רק רע. אבל צריך להכנס לפרופורציות, ולהבין שהמעבר לקראת סוף ספטמבר הוא לא בהכרח דבר רע למשק. יש לזה יתרונות וחסרונות. אלא שמשום מה, התקשורת נוחה להתלהם לכיוון אחד בלבד: יתרונות שעון הקיץ, ו"שעון החורף המרושע". ואני חושב שהדיון הזה שטחי מדי.
@רובי – אני חושב שהנק' העיקרית היא: אין באמת חיסכון של אנרגיה בעוד שעה של אור יום. לכן גם שמתי דגש רב יותר על נושא חברת החשמל. העובדה שבכל שנה טורחים להודיע לנו בכלי התקשורת כמה כסף חסך המשק בשל שעון הקיץ, נשמעת לי מופרכת במקרה הטוב, וניסיון להטעיה במקרה הפחות טוב.
אין לי בעיה עם אנשים שרוצים עוד שעת אור. זה בסדר. אישית אני דווקא מעדיף את החושך והקרירות – אבל שוב – לא בגלל זה כתבתי את הפוסט.
הכוונה היתה לבחון שתי נק' מרכזיות בטיעונים בעד הזזת השעון: חיסכון באנרגיה והקלה בעומס החום על בעלי מוגבלויות וקשישים.