היום שבו המכונות יחליפו את בני האדם
אני רוצה לפתוח בכמה מילים שכתב אתמול אריק שמידט, יו"ר גוגל העולמית, ברשת החברתית גוגל+ על הנושא של החלפת בני אדם במכונות:
When machines replace workers, it is still a net positive for the economy and the jobs show up somewhere else that is more productive. While certainly wrenching, the benefit of technology innovation will eventually deliver much higher living standards. Its always been true.
שמידט כתב את הדברים בתוספת למאמר שפורסם בניו-יורק טיימס, לפיו העתיד צופה יותר מקומות עבודה ש"יאוישו" בידי מכונות, מאשר בבני אדם.
למי שזקוק לתרגום לדבריו של שמידט, הנה תרגום חופשי:
החלפת בני אדם במכונות זה דבר חיובי נטו לכלכלה, כי כך יווצרו עוד מקומות עבודה במקום בו באמת נזקקים להם, במקומות יעילים יותר. עם כל חסרונותיה, היוזמה הטכנולוגית תמיד הביאה עימה בסופו של דבר יתרונות ותנאי מחיה טובים יותר. היא תמיד עשתה כן.
אני חושש שזו בעיקר התבטאות אומללה.
או שאריק שמידט עושה את עצמו עיוור – או שהוא באמת כזה. בכל מקרה, ההסתכלות שלו על כל העניין נראית – איך לומר בעדינות – מאוד צרה.
אנשים מחוסרי השכלה או בעלי השכלה נמוכה, שיוחלפו בידי מכונות, לא ימצאו עבודה כל כך מהר. בטח לא כזו שתואמת את כישוריהם. וכמובן שזו רק ההתחלה. בהמשך הפוסט אני ארחיב על כך מעט יותר.
אך לפני כן אנקדוטה משעשעת:
מישהו הגיב לשמידט בפוסט המקורי שלו, שנראה מה הוא יאמר ביום שמכונות יתחילו להחליף מנהלים בכירים. ועל זה נאמר: טושה!
אני חייב לציין, שמאוד התאכזבתי מדבריו. לא ציפיתי למילים כאלו מיו"ר גוגל, חברה שעומדת מאחורי ה-Singularity University ומאחורי לא מעט יוזמות לשפר את העולם בו אנו חיים. בגלל אמירות כמו אלו של שמידט – יש היום בעולם מהפיכות חברתיות גלובליות (כמו OccupyWallStreet ודומותיה בעולם כולו). כרגיל – בעלי ההון חושבים על כלכלה מוטת הון, ולא על כלכלה מוטת אנשים. בעניין הזה, אני חייב להודות – שאף שאיני מאוהדיו הגדולים ביותר – ירון זליכה צודק.
אך דבריו של שמידט אינם מתחילים בכך.
הציטוט הנ"ל הובא דקות בודדות לאחר מאמר אחר שהוא לינקק אליו, גם הוא מהניו-יורק טיימס. המאמר מספר בקצרה על בי"ס קטן אך יוקרתי (בו ישנן רק 9 כיתות לימוד), אליו נשלחים רבים מילדיהם של "כוכבי" ועשירי עמק הסיליקון – כשבית הספר אינו משתמש בכיתות ממוחשבות או בעזרת טכנולוגיה חדשנית, אלא בעזרת כלים מסורתיים: עט, נייר, עיפרון ואפילו.. בוץ. ושוב, אני מדגיש – אין כניסה למחשבים, לטאבלטים וללוחות "חכמים" בכיתות בית הספר הזה. וראו זה פלא: ההורים דווקא מאוד מרוצים!
ומה למר שמידט היה לומר על זה? הנה:
Worth noting: innovative technology definitely has a role to play in transforming education, but we have to make sure that it's used in a meaningful way.
ובתרגום חופשי:
חשוב לציין: ליוזמות טכנולוגיות בהחלט יש מקום חשוב בהענקת חינוך, אך עלינו לוודא שאנו משתמשים בה רק בכדי ליצור משמעות חדשה (וסליחה- זה היה התרגום הכי קרוב שיכולתי לחשוב עליו. זה הרבה יותר טוב "ממשמעות הדרך" שהציע ה-Google Translate).
אז השאלה שלי היא כזו: אם אנו צריכים ליצור משמעות חדשה, להשתמש בטכנולוגיה כדי שתביא לשיפור המצב הקיים – מדוע שמידט כל כך מרוצה מהעובדה שהמכונות יחליפו את בני האדם?
אני חושב שהמסקנות שלו לא נכונות מהבסיס.
הוא מדבר בתור מנהל בכיר, ולא בתור אחד שיידע אי פעם מה זה לחיות מהיד לפה. אני לא מכיר את הביוגרפיה האישית שלו, ואין לי מושג אם הוא גדל במשפחת קשת יום או לא – והאמת? זה גם לא מעניין אותי יותר מדי.
בתגובה למאמר האחרון, הגבתי לשמידט כך (ושוב, בתרגום חופשי):
טכנולוגיה היא נהדרת, כל עוד היא משרתת את האדם – לא להיפך. טכנולוגיה לא יכולה לחנך לערכים, או לאדיבות בסיסית, והיא בעיקר מבודדת את האדם ומכנסת אותו בתוך עצמו. אנחנו רואים את זה קורה כבר היום לנוער, שיכולותיו החברתיות מסתכמות בסטטוסים בפייסבוק ותגובות, ולפעמים איזה "יא בן זונה", "יא הומו", וכל מיני פניני חוכמה כאלו. בעניין הזה, אני חייב לומר – הטכנולוגיה לא רק שלא עוזרת – אלא היא מביאה אותנו למצבים עגומים למדי.
היום, כשאני בודק עבודות של סטודנטים, ואני רואה עבודות שאמורות כביכול להיות ברמה אקדמית גבוהה, אני מופתע מאוד לראות שרובן המוחלט מועתקות מכל מיני אתרים ודוחות של חברות, ואז אני מבין שהטכנולוגיה אחראית לעוד בעיה: אף אחד לא באמת רוצה להתאמץ יותר. הרי אם זה לא באינטרנט – זה בטח לא חשוב! סטודנטים מתעלמים לגמרי משאלות שלמות במטלות שהם מגישים – אם הם לא מצאו מראי מקום להעתקה באינטרנט. וזה מדהים! זה דבר שגם כסטודנט וגם כמתרגל – אני לא מצליח להבין (ואי אפשר לומר שאני לא יודע איך זה להיות סטודנט. רק לפני חצי שנה סיימתי תואר ראשון נוסף, שלישי במספר).
אני חושב שאנחנו צריכים להתחיל להכיר בעובדה, שלטכנולוגיה בחינוך וגם בשוק העבודה – יש לא מעט השלכות שליליות על החיים של כולנו. ומעבר לכך – הגיע הזמן שנחליט אם אנחנו מוכנים שהמכונות האלה ישלטו בכל צעד שאנחנו עושים – כי היום זה כבר קורה בזעיר אנפין, ואני חושש לגבי הכיוון שאליו זה הולך
הרי בואו נחשוב לרגע על דבריו הראשונים של שמידט, אותם ציטטתי בתחילת הפוסט:
מה באמת יקרה כאשר מכונות תחלפנה בני אדם?
כדור השלג יתחיל בכך, שמקומות עבודה ייסגרו בפני אנשים שאינם משכילים – ובואו נודה בכך – כיום הם הרוב (כן – גם בישראל. הנתונים מצביעים מדי שנה על אחוזי זכאות לבגרות מלאה – שהם בסביבות ה-40-50 אחוז.. ואנחנו עוד נחשבים למדינה מערבית מפותחת!).
אבל זה לא נגמר רק בסגירת מפעלים.
התוצאה הישירה היא היווצרותה של אבטלה. ושלא יהיה לכם ספק – זה יגיע גם למשכילים שבינינו.
וכשיש אבטלה יש יותר עוני.
וכשיש יותר עוני יש פחות צריכה.
וכשיש פחות צריכה – איך זה בדיוק טוב לכלכלה, תזכירו לי?! כי אני למדתי את השיעורים שלי בכלכלה קצת אחרת…
אין לי ברירה אלא להסיק, כי אריק שמידט מדבר בתור יו"ר גוגל, לא בתור אדם שבאמת חושב על ההשלכות.
אז מה המסקנה שלי בשורה התחתונה?
אני לא חושב צריך לעצור את הקידמה, אבל צריך לחשוב אם הקידמה הזו לא עוצרת אותנו.
ואם הקידמה עוצרת אותנו, צריך לוודא שהיא תחזור למטרתה הראשונית ולמקומה הטבעי – לשרת את בני האדם – ולא להיפך.
נהנית מהפוסט? ניתן להביע זאת בעזרת השארת תגובה ויצירת המשך דיון, או הרשמה לפיד ה-RSS וקבלת כל הפוסטים ישידות לקורא ה-RSS שלך.
[…] שבכותרת הזו, אבל אין באמת תשובה. גיא כתב השבוע פוסט על הקצב המבהיל שבו מכשור ומיחשוב זורקים אנשים משוק העבודה (נושא שהתייחסתי אליו פעם-פעמיים פה בבלוג), וסיים […]
באופן משעשע מכונות עוד לא מוכנות להחליף אותנו בתרגום. הנה התרגום לדבריו של שמידט מאתר התרגום של גוגל:
כאשר המכונות להחליף עובדים, היא עדיין חיובית נטו למשק עבודות להופיע במקום אחר כי הוא יותר פרודוקטיביים. בעוד קורע בהחלט, את היתרון של חדשנות טכנולוגית בסופו של דבר לספק רמת חיים גבוהה הרבה יותר. שלה תמיד היה נכון.
בכל אופן, יש סוגי מיכון שדוקא פוגעים בבעלי השכלה בינונית. בפרט, תפקידים פקידותיים מצתמצמים בגלל השימוש במעבדי תמלילים וגליונות נתונים.
@גלעד – יפה אמרת.. ואני חושב שפשוט אפשר לסכם את זה ב"בעוד קורע בהחלט".
🙂
אני חושש שלא הבנת את שמידט. הוא לא חולק עליך שהאנשים שיוחלפו בידי המכונות לא ימצאו עבודה. אבל הוא טוען שכמות העבודות שיווצרו בזכות השינוי הטכנולוגי (ושיאוישו בידי אנשים אחרים) תהיה גדולה מכמות העבודות שנגזלה, ולכן יהיה net positive.
@יוני – דווקא הבנתי את שמידט בצורה נהדרת, אבל אני חושב שהוא ממש טועה.
העובדה הפשוטה היא זו: הרוב המוחלט באוכלוסיית העולם מורכב מאנשים שאינם משכילים. מספיק שתראה מה קורה במדינות ערב ובמזרח אסיה כדי להבין את זה (וזה עוד לפני שהזכרתי בכלל את מדינות דרום אמריקה, ואפילו את המדינות המפותחות, בהן יש אחוז לא מבוטל של אנשים ש"זכו" לקבל השכלה בסיסית ותו לא).
ביום שבו הרובוטים יחליפו את בני האדם, הם יחליפו עשרות אלפי (אם לא מאות אלפי, בהערכת חסר גסה) ידיים עובדות, שאינן משכילות. בפועל, בכדי שאכן תהיינה יותר משרות פנויות – צריך שרמת ההשכלה תעלה באותם מקומות. מאחר ואני לא רואה את גוגל או כל חברה אחרת מבצעת ניסים בנושא זה, אני מתקשה להבין איך הגיע שמידט לשורה התחתונה שלו.
החשבון שהוא עושה נראה לי פשוט לא הגיוני. אם רובוט מחליף 10-15 איש, ונזקק לאיש תחזוקה אחד (ואפילו עשירית מכך – מספיק איש תחזוקה אחד למס' די גדול של רובוטים), אני לא רואה איך העניין יספק עוד ועוד משרות. ובינינו – מי יאייש את המשרות הללו שהוא מדבר עליהן? עוד מנהלים?
כבר היום יש לא מעט אנשים שמתלוננים על כך שחסרות ידיים מקצועיות לעבודות שונות (סטף ורטהיימר מדבר על זה כל הזמן – הוא מתלונן על כך שכולם הוברחו לבתי ספר עיוניים בכדי לסיים בגרות עיונית במקצועות מגוונים, אבל אין כמעט תלמידים שמסיימים תיכונים מקצועיים סטייל אורט). אני לא מבין כיצד שמידט טוען שהמצב הזה יהיה טוב יותר. הוא אולי יהיה טוב יותר עבור אלו שכל מה שאכפת להם זו שורת הרווח של החברה שאותה הם מנהלים – אבל עבור אוכלוסיית העולם, זה יביא לאבטלה קשה ולעוני.
אכן כן.
ינופצו מכבשי הדפוס ויוחזרו הנזירים לאלתר!
לשבור את הדחפורים למען מכושים נוחים למשתמש! כבישים יסללו כהרף עין!
להתיך את המקצרות ולהפכן למגלים! כמות החיטה שתיקצר תוכפל!
ואין, אין כמו לחצות את האוקייאנוס האטלנטי בספינת מפרשים. רק המחשבה על כל המלחים שמקום עבודתם ינצל מחממת את הלב ומצדיקה את הצפדינה.
המאמר הזה הוא כל כך ניינטיז'. הניינטיז של 1790…..
ואם אתה משתמש בטלפון אתה צבוע. אתה יודע כמה מרכזניות פוטרו בגללך עם המצאת טלפון החוגה?
@נד –
לגופה של טענתך – אני רוצה להזכיר לך, שגם הסמארטפונים שלנו – חלקם הגדול נבנה בידי בני אדם – לא מכונות.
אתה מתבטא בקיצוניות.
אני לא חושב שצריכים להחזיר את הגלגל לאחור למאות שעברו. ממש לא. אני פשוט חושב שצריך לקחת בחשבון את אלו שאינם משכילים (ומה לעשות – מדובר ברובו המוחלט של העולם) ואינם יכולים לנווט את דרכם עם הטכנולוגיות החדשות.
זה שאתה חי במדינה שמאפשרת לך לרכוש אייפון או כל סמארטפון אחר, זה שאתה חי במדינה שיש לך בה מסעדות ומגוון רחב של מזון, זה שאתה חי במדינה שמאפשרת לך לרכוש השכלה, וזה שאתה חי במדינה שאורך החיים הממוצע בה הוא סביב 80 שנים – כל אלה לא מובנים מאליהם. אולי לך – אבל לא לי.
ויתרה מכך – זה שאתה מחליט להניף את חרב הפיטורים על מיליוני (אם לא מיליארדי) אנשים – לא אומר שלא צריך להתחשב בהם. אנשים עם טענות כמו שלך מקדשים את ההון והשלטון במדינות המערב, מבלי להתחשב בפערים החברתיים. אני יכול רק להניח שמדיניותו הכלכלית של ראש ממשלתינו מקובלת עליך, ושהטייקונים שעושים את כספם על גב החלשים – גם הם מקובלים עליך.
אז אולי אני צבוע – אבל לפחות אני לא אנוכי.
יבוא יום, וגם אתה תרגיש מיושן (obsolete – קשה לי לתרגם את זה לעברית). אני רק יכול לקוות, שתהיה לך ההזדמנות להרגיש מה קורה כמשליכים אותך הצידה לטובת מכונה.
והערת סיום: אני לא נוהג להשתיק אנשים אצלי בבלוג, אבל ההתלהמות שלך לא מקובלת עליי. זו היתה אזהרה ראשונה ואחרונה.
הדיון בנושא הזה מזכיר לי משום מה את הסרט מטריקס עם בני האדם שכל תפקידם בחיים הוא ליצור אנרגיה עבור המכונות – כבר היום ישנם מאות מיליוני אנשים קשי יום במזרח שמקיימים את תעשיית מוצרי הטכנולוגיה שאנחנו, העשירון העליון של העולם, נהנים מהם (מפעלי הייצור של האייפון וכד'). נראה לי שהאמירה הזו של שמידט היא עוד צעד לכיוון המטריקס…